Cercar en aquest blog

26 d’abr. 2013

Picar pedra fent poc soroll: Bona reflexió de Núria Castells, corresponsal a l'Alta Ribagorça

L'atenció a les comarques és bona allà on hi ha un corresponsal arrelat al territori que s'hi deixa la pell per fer-lo visible, on hi ha mitjans que saben apreciar-ho i potenciar-ho i on hi ha lectors, oients i espectadors que s'hi senten identificats.

Les corresponsalies de comarques, últim escalafó en la cadena del periodisme, són la millor mostra del què era el periodisme originàriament: la veu del poble, o la veu més propera al poble, que no és ben bé el mateix (els corresponsals també ens equivoquem i no hem de creure'ns que representem tothom). 

Els corresponsals de comarques són la imatge dels mitjans a cada lloc de cada comarca i això és una responsabilitat que s'ha de portar amb fermesa, però sense donar-li més importància de la que té. 

Encara que la majoria som autònoms i free-lance i anem a tant la peça, tampoc som mercenaris, hem de mantenir una línia. La part dolenta és la precarietat de la nostra feina, el poc que cobrem i la gran quantitat d'hores que fem, disponibilitat mal remunerada si a més tenim en compte que som els qui donem la cara pel mitjà per al qual treballem. 

Resumint: atenció a les comarques, bona i justa si hi ha periodistes al territori. Si no n'hi ha, tot es difumina i molta informació es perd, corrent el risc de caure en mans del folklorisme centralista. 

Jo porto 20 anys de corresponsal a l'Alta Ribagorça, pel diari la Mañana i Catalunya Ràdio, i ara que perilla la meva continuïtat en els dos mitjans per culpa de la crisi (de Catalunya Ràdio ja ens han fet fora a tots els corresponsals de comarques), m'adono de la feina feta, picant pedra i fent poc soroll de tots aquests anys passats. 

Gràcies als lectors, oients i espectadors som qui som, som on som, sinó no seriem res. Sense el feedback amb el públic, seriem un avorrit monòleg endogàmic, que malauradament de vegades encara ho és en part pels interessos polítics i econòmics que governen el món de la informació també a comarques.

Una abraçada, companys!

Núria Castells 
(Corresponsal Alta Ribagorça)